lørdag den 10. august 2024

Skrivestund i de mindste klasser

I de yngste klasser skriver vi en hel del. De daglige skriveopgaver kan dog være en udfordring at finde på, især da vi bruger en betydelig del af vores tid på læsning. Det er dog vigtigt, at læsning og skrivning får lige meget opmærksomhed i undervisningen.

Det er vigtigt, at eleverne i de mindste klasser både læser og skriver hver dag, fordi det hjælper dem med at blive bedre til at forstå og bruge sproget. Når de skriver, lærer de at sætte ord sammen på en måde, der giver mening, og de bliver bedre til at udtrykke deres egne tanker og idéer.

Ligesom med læsning, bliver de bedre til at skrive, jo mere de øver sig. Hvis de skriver lidt hver dag, bliver det nemmere for dem at finde på nye ord og sætninger. Det gør også, at de bedre kan forstå det, de læser, fordi de selv prøver at bruge sproget aktivt.

Skrivning styrker også deres kreativitet og fantasi, når de for eksempel skal digte en historie eller beskrive noget, de har oplevet. Derfor er det lige så vigtigt for eleverne at skrive hver dag, som det er for dem at læse.

I mange år har jeg haft en fast skriveopgave på skemaet én gang om ugen. Jeg afsætter cirka en halv time til denne opgave, og før eleverne går i gang, gennemgår vi opgaven sammen. Vi skriver også nogle sætninger på tavlen, som eleverne gerne må benytte sig af. 

Eleverne får udleveret et kladdehæfte med plads til både tekst og tegninger. Jeg klistrer opgaven ind på den ene side af hæftet, og eleverne skriver på den anden. Når de har skrevet færdigt, samler jeg hæfterne ind, sætter et klistermærke som belønning og klistrer den nye skriveopgave ind til ugen efter.

I linket her finder du en række forskellige idéer til skrivestund. Disse opgaver er brugt i 1. og 2. klasse. Vi har også haft opgaver, hvor vi skriver om bestemte hovedpersoner fra litteraturen eller beskriver gamle fotos, som eleverne skal tolke.

Link til skrivestunds opgaver i PDF 

Du kan også se et af mine tidligere indlæg om skrivestunder.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar