mandag den 19. februar 2024

Læsestrategier - Rimstrategien

Når du arbejder med de mindste klasser og læring af læsestrategier, handler det om at gøre læsningen sjov og interaktiv. Brug farverige billeder og spil for at lære dem at forbinde lyde med bogstaver. At lære eleverne at anvende læsestrategier er vigtigt af flere grunde. Først og fremmest hjælper det dem med at forstå og bearbejde informationen i tekster, hvilket er afgørende.

Læsestrategier lærer eleverne at møde udfordringer under læsning, såsom ukendte ord eller komplekse sætninger. Men jeg synes nogle gange, at det kan være svært, at finde gode opgaver, der kan anvendes i undervisningen. Derfor gennemgår jeg tit læsestrategierne i kendte tekster og derefter giver jeg dem forskellige spil, der træner netop dette.

Her i 1.klasse har jeg introduceret dem til det der kaldes "rim-strategien." Kan eleverne læse enkelte ord som -ur eller -at, er det nemt at sætte forskellige forlyde foran og eleverne oplever, at de pludselig kan læse mange forskellige ord, hvilket styrker troen på deres egne evne indenfor læsning og giver succesoplevelser.

En aktivitet kan være disse læsehjul, hvor eleverne læser, skriver ordene ned og måske skriver de også enkelte sætninger med nogle af ordene.

LÆSEHJUL




I arbejdet med at styrke elevernes læsning har jeg lavet disse små lister med ord som de kan have i deres læsemappe til at øve forskellige rimstrateiger. Jeg har set dem et sted, men kan ikke huske hvor. 

Rimlister

Det næste jeg havde tænkt på at lave er læselister med 120 ord. 





Jeg har også lavet disse plakater til at hænge i klassen, når vi gennemgår de forskellige rimstrategier. 

Rimstrategi - plakat med A

Rimstrategi - plakat med E

Rimstrategi - plakater med I 

Rimstrategi - plakat med O

Rimstrategi - plakat med U 

Rimstrategi - plakat med Y

Rimstrategi - plakat med Æ, Ø, Å 




2 kommentarer:

  1. Tak Ulla Maria
    Disse rimehjul er ikke mindre end geniale.
    I 1.klasse bruger vi dem i værkstedsundervisning. Eleverne læser først ordene, herefter skriver de ordene ned i kladdehæftet og til sidst tegner de ordene -hvis det er muligt. Det har givet dem en langt mere sikker forståelse af, hvorfor ord rimer.

    SvarSlet